Dereń jadalny

Opublikowane przez 19 kwietnia 2016 przez Hellerowka Brak komentarzy

Dereń osiąga maksymalnie 7 metrów wysokości. Ma eliptyczne liście, naprzemianlegle ułożone.

Najpiękniej wygląda w czasie owocowania. Miododajny dereń tworzy żółte kwiatostany.

Pestkowce jako owoce mają cierpki smak i czerwony kolor.

Można je spożywać surowe, lecz najlepiej nadają się na przetwory, soki i różne konfitury.

Entuzjaści robią nalewki z owoców Derenia.

Czerwone owoce zawierają także sporo potasu, wapnia, magnezu a także beta-karoten, pektyny i rutynę.

W dawnych czasach stosowano dereń w medycynie ludowej jako lek na dolegliwości żołądkowe.

Roślina ma niskie wymagania świetlne i glebowe.

Lubi półcień oraz stanowiska słoneczne. Najlepszy odczyn to lekko zasadowy lub obojętny.

Często jest atakowany przez mszyce. Jest odporny na mróz. Nadaje się do tworzenia pięknych żywopłotów.

Czasem jest także używany jako wiatrochron, lecz trzeba uważać, żeby zbytnio nie przesadzić, gdyż może gorzej zaowocować.

 

Udostępnij:

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • NK
  • Tumblr
  • Blip
  • Google
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS