Opuncja to w zasadzie duży kaktus pokryty kolcami. Podłoże pod uprawę powinno być piaszczyste i lekkie. Roślinę podlewamy delikatnie, nie wlewamy zbyt dużo wody tylko czekamy aż wyschnie, dlatego, że grozi to zgnilizną korzeniową. Nawozić powinno się raz w miesiącu latem i wiosną. Niektóre gatunki są odporne na mróz. Opuncje uprawia się dla jadalnych owoców tzw. figa indyjska oraz dla młodych pędów, które mogą być ścinane i gotowane, smażone a także kandyzowane. Do przesadzania roślin najlepiej gdybyśmy ubierali rękawiczki gdyż kolce są ostre i można je łatwo dotknąć.
Related posts
Bonsai – wyhodowane z pasją i zaangażowaniem miniaturowe drzewko. Tradycja ta przywędrowała z Azji. Sztuka tworzenia bonsai wiąże się z nadawaniem mu osobliwego kształtu, wydobywającego piękno jego budowy. Wygląd musi ze sobą harmonizować, Uprawa drzewek jest czasochłonna ,trwa około 10-15 lat Ważne, aby pamiętać, że tworzenie bonsai jest sztuką To my...
W Hellerówce zakwitła efektowna róża chińska (także: Hibiscus Rosa, ketmia syryjska). Jest to roślina o pięknych, dużych kwiatach, występujących w wielu kolorach. Jest dość delikatna, w cieplejszym klimacie jest często sadzona w ogrodach i jako element żywopłotów. W Polsce wymaga nieco więcej pracy. Wbrew kiedyś występującym opiniom nie jest...
Golteria to roślina zimozielona, całkowicie mrozoodporna z rodziny Ericaceae (wrzosowate). Ma białe kwiaty w kształcie dzwonka, ciemnozielone, błyszczące liście oraz owoce podobne wyglądem do jagód, niezbyt smaczne, chociaż z pewnością jadalne. Roślina dorasta maksymalnie do 120 cm wysokości. Lubi słońce, a także lekko zacienione stanowiska. Odczyn gleby powinien być...