Trawa cytrynowa to inaczej Palczatka cytrynowa. Ciężko przezimowuje, także na zimę lepiej trzymać ja w cieplejszym miejscu lub okryć.
Roślina oprócz przydatności w kuchni znalazła także zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym (olejek cytrynowy) i farmaceutycznym.
Głównie służy jako przyprawa. Jej skład to: 80% cytral oraz 20% mircen. Dzięki tym dwóm składnikom ma taki smak i aromat.
Najwięcej zapachu nadaje roślinie jej bulwa. Ma smak bardzo podobny do cytryny z imbirem.
Trawę do użycia należy roztłuc i pociąć w drobne kawałeczki, aby uzyskać jak najwięcej aromatu.
Z Palczatki można zrobić napar cytrynowy wystarczy, że zalejemy wrzątkiem i parzymy przez około 25 minut.
Roślina dorasta do 1.5 m wysokości i rozrasta się na 1 m szerokości. Podczas wzrostu powinniśmy nawozić trawę raz na tydzień, ale nie wymaga ona specjalnych, ważne żeby temperatura nie spadała poniżej 8 stopni.
Trawa cytrynowa będzie wspaniale komponowała się w nasz ogród i może także pełnić walory dekoracyjne w zależności od upodobań.