fbpx

Trawa cytrynowa

Trawa cytrynowa to inaczej Palczatka cytrynowa.  Ciężko przezimowuje, także na zimę lepiej trzymać ja w cieplejszym miejscu lub okryć.

Roślina oprócz przydatności w kuchni znalazła także zastosowanie w przemyśle perfumeryjnym (olejek cytrynowy)  i farmaceutycznym.

Głównie służy jako przyprawa. Jej skład to: 80% cytral oraz 20% mircen. Dzięki tym dwóm składnikom ma taki smak i aromat.

Najwięcej zapachu nadaje roślinie jej bulwa. Ma smak bardzo podobny do cytryny z imbirem.

Trawę do użycia należy roztłuc i pociąć w drobne kawałeczki, aby uzyskać jak najwięcej aromatu.

Z Palczatki można zrobić napar cytrynowy wystarczy, że zalejemy wrzątkiem i parzymy przez około 25 minut.

Roślina dorasta do 1.5 m wysokości i rozrasta się na 1 m szerokości. Podczas wzrostu powinniśmy nawozić trawę raz na tydzień, ale nie wymaga ona specjalnych, ważne żeby temperatura nie spadała poniżej 8 stopni.

Trawa cytrynowa będzie wspaniale komponowała się w nasz ogród i może także pełnić walory dekoracyjne w zależności od upodobań.

Related posts

Formowanie cisów na drzewka bonsai

Bonsai – wyhodowane z pasją i zaangażowaniem miniaturowe drzewko. Tradycja ta przywędrowała z Azji. Sztuka tworzenia bonsai wiąże się z nadawaniem mu osobliwego kształtu, wydobywającego piękno jego budowy. Wygląd musi ze sobą harmonizować, Uprawa drzewek jest czasochłonna  ,trwa około 10-15 lat Ważne, aby pamiętać, że tworzenie bonsai jest sztuką To my...

Read More

Róża chińska

W Hellerówce zakwitła efektowna róża chińska (także: Hibiscus Rosa, ketmia syryjska). Jest to roślina o pięknych, dużych kwiatach, występujących w wielu kolorach. Jest dość delikatna, w cieplejszym klimacie jest często sadzona w ogrodach i jako element żywopłotów. W Polsce wymaga nieco więcej pracy. Wbrew kiedyś występującym opiniom nie jest...

Read More

Golteria

Golteria to roślina zimozielona, całkowicie mrozoodporna z rodziny Ericaceae (wrzosowate). Ma białe kwiaty w kształcie dzwonka,  ciemnozielone, błyszczące liście oraz owoce podobne wyglądem do jagód, niezbyt smaczne, chociaż z pewnością jadalne. Roślina dorasta maksymalnie do 120 cm wysokości. Lubi słońce, a także lekko zacienione stanowiska. Odczyn gleby powinien być...

Read More

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-24318922-1');