fbpx

Golteria

Golteria to roślina zimozielona, całkowicie mrozoodporna z rodziny Ericaceae (wrzosowate).

Ma białe kwiaty w kształcie dzwonka,  ciemnozielone, błyszczące liście oraz owoce podobne wyglądem do jagód, ale niezbyt smaczne chociaż z pewnością jadalne.

Roślina dorasta maksymalnie do 120 cm wysokości. Lubi słońce a także lekko zacienione stanowiska.  Odczyn gleby powinien być lekko  kwaśny, natomiast dobre są gleby próchniczne, lekkie, przepuszczalne. Należy Golterię podlewać regularnie, szczególnie w okresie suszy, musi mieć wilgotną glebę. Nadaje się do tego deszczówka.

Dajemy nawóz mineralny, przeznaczony dla roślin wrzosowatych. Przycinamy roślinę pod koniec zimy lub wczesną wiosną.

Nie jest ona narażona na szkodniki  aczkolwiek,  w zbyt wilgotnych i ciepłych warunkach zostaje atakowana przez choroby grzybowe (zgnilizna korzeniowa, szara pleśń, itp.)

Golterie to wspaniałe rośliny okrywowe, dobre do ogrodów wrzosowiskowych i skalnych.  Olej z rośliny wykorzystuje się  m.in. w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

 

Related posts

Skrzydlinka

Skrzydlinka jest przypisana do rodziny „kapustowate”. Wolno się rozrasta, tworzy regularne poduszki, sinozielonych listków, które są zimozielone, ustawione naprzeciw siebie i lekko okrągłe. Roślina pochodzi z południowych rejonów Kaukazu. Pędów nie widać z tego względu, że liście je zakrywają. Na wiosnę pokazują się ciemnokarminowe pączki. Średnica kwiatów to maksymalnie...

Read More

Rannik

Jego rodzina to jaskrowate, z łac. Ranunculaceae. Pochodzi m.in. z Francji, Włoch, Słoweni, Chorwacji, Bośni, Serbii. W środkowej oraz południowo- zachodniej Europie występuje dziko. Rannik bardzo wcześnie kwitnie, już wczesną wiosną. Roślina tworzy okrągłe, podziemne bulwy, które po kilku latach przybierają nieregularne kształty. Kwiaty są żółte o średnicy 2-3...

Read More

Dereń jadalny

Dereń osiąga maksymalnie 7 metrów wysokości. Ma eliptyczne liście, naprzemianlegle ułożone. Najpiękniej wygląda w czasie owocowania. Miododajny dereń tworzy żółte kwiatostany. Pestkowce jako owoce mają cierpki smak i czerwony kolor. Można je spożywać surowe, lecz najlepiej nadają się na przetwory, soki i różne konfitury. Entuzjaści robią nalewki z owoców...

Read More
window.dataLayer = window.dataLayer || []; function gtag(){dataLayer.push(arguments);} gtag('js', new Date()); gtag('config', 'UA-24318922-1');